Met pijnstillers wordt de menstruatiepijn en het bloedverlies verminderd | MyoomzorgMyomen zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder | MyoomzorgGynaecologen in de regio Zuidwest-Nederland bundelen hun kennis in een samenwerkingsverband | Myoomzorg

Medicijnen

Met pijnstillers wordt geprobeerd de menstruatiepijn te verminderen. Als gunstig bijeffect kan het hoeveelheid bloedverlies ook afnemen door deze medicijnen. De pijnstillers worden alleen ingenomen tijdens de menstruatie. Soms schrijft de gynaecoloog een middel voor om het bloed sneller te doen stollen waardoor het bloedverlies afneemt. De myomen blijven bestaan, al worden ze soms iets kleiner.

Soms wordt gekozen voor behandeling met een lichte anticonceptiepil. In dit geval worden de bloedingen minder hevig omdat deze medicijnen ook oestrogeen bevatten, voorkomen ze de eventuele groei van myomen niet. Een ander hormoonpreparaat is progesteron dat ervoor zorgt dat er geen eisprong optreedt en daarmee geen menstruatie. Er bestaat ook een progesteronspiraal (Mirena) welke het bloedverlies kan verminderen.

De gynaecoloog kan ook LHRH-agonisten voorschrijven. Deze bootsen de overgang na, waarbij de aanmaak en afgifte van oestrogenen worden geblokkeerd. Toediening gebeurt met een injectie in de spier, via een neusspray of middels een kleine capsule onder de buikhuid. De myomen worden door deze behandeling vaak kleiner. Ze kunnen echter ook bijverschijnselen opleveren zoals opvliegers, hoofdpijn en een droge vagina. Het is beter om deze behandeling niet langer dan een half jaar te laten duren indien men jonger is dan 50 jaar. Gebruik van agonisten kan een geplande operatie technisch makkelijker maken. Na het stoppen van de behandeling verdwijnen deze klachten vanzelf weer.

De gynaecoloog kan ook besluiten om een paar maanden (voor een operatie) bepaalde tabletten voor te schrijven om de vleesbomen te doen slinken.