De aanwezigheid van een myoom kan op verschillende manieren worden vastgesteld | MyoomzorgMyomen zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder | MyoomzorgGynaecologen in de regio Zuidwest-Nederland bundelen hun kennis in een samenwerkingsverband | Myoomzorg

Onderzoek

De aanwezigheid van een myoom kan op verschillende manieren worden vastgesteld:

Inwendig onderzoek
Tijdens dit onderzoek brengt de gynaecoloog een eendenbek naar binnen om de vagina te openen. Hierna beoordeelt de gynaecoloog de baarmoedermond. Ook doet de arts een inwendig onderzoek. Met twee vingers in de vagina en de andere hand op de buik, kan de gynaecoloog de ligging en de grootte van de baarmoeder en eiderstokken beoordelen.

Echoscopie
Is bij inwendig onderzoek de verdenking op myomen gerezen, dan kan de gynaecoloog een echoscopie doen. Dit is een onderzoeksmethode waarbij de baarmoeder met behulp van hoogfrequente geluidsgolven nader wordt onderzocht. Het onderzoek wordt meestal inwendig, via de vagina, uitgevoerd. De arts brengt dan een dunne staaf via de schede naar binnen, waar een minuscule knop op zit. Het is dan zeer eenvoudig om de baarmoeder en eierstokken goed in beeld te brengen. Soms kan het onderzoek ook uitwendig, via de buik, uitgevoerd worden. De arts brengt dan gel aan op de buik en beweegt de echokop over de buik heen.  Voor uitgebreide informatie: zie de folder.

Watercontrast echo
Dit onderzoek maakt het mogelijk om myomen in de baarmoederholte nog beter zichtbaar te maken. Het is een inwendig echoscopisch onderzoek waarbij de binnenkant van de baarmoeder zichtbaar wordt gemaakt door steriel water in de baarmoederholte te spuiten. Water is op een echo zwart, weefsel in en rond de baarmoederholte is grijs. Zo is het mogelijk de vorm en inhoud van de baarmoederholte goed te onderzoeken. Voor uitgebreide informatie: zie folder.

Hysteroscopie
Wanneer de uitslagen van de onderzoeken onduidelijk zijn of wanneer de gynaecoloog meer informatie wil hebben over de aard en lokalisatie van de myomen in de baarmoeder, kan besloten worden een hysteroscopie te doen. Bij dit onderzoek kijkt de gynaecoloog via de vagina met een dunne kijkbuis, de hysteroscoop, in de baarmoeder. Dit onderzoek wordt vooral gedaan wanneer vermoed wordt dat een myoom geheel of gedeeltelijk in de baarmoederholte ligt. Soms lukt het om tijdens een hysteroscopie kleine myomen te verwijderen. Een hysteroscopie kan zowel klinisch als poliklinisch gebeuren. Voor uitgebreide informatie: zie folder.

Kijkoperatie
Als het myoom zich aan de buitenkant van de baarmoeder lijkt te bevinden, kan de gynaecoloog besluiten een kijkoperatie (laparoscopie) te doen om de myoom te kunnen bekijken. In de operatiekamer, onder narcose, wordt een klein sneetje in de buik gemaakt en daarna kan de gynaecoloog met een kijkbuis de buikholte bekijken. Voor dit onderzoek moet de patiënt meestal kort opgenomen worden op de dagbehandeling. Voor uitgebreide informatie, zie de folder 'Kijken in de buik'. 

Hysterosalpingografie (baarmoederfoto)
Als de myomen gepaard gaan met ongewenste kinderloosheid, zal de gynaecoloog dit onderzoek overwegen. Hierbij wordt via een klein slangetje contrastvloeistof in de baarmoederholte en eileiders gespoten. Zo worden de grootte en de vorm van de baarmoeder zichtbaar. Tegelijkertijd worden er foto’s gemaakt. De arts kan dan de myomen in de baarmoeder lokaliseren en zichtbaar maken. Ook kan hij/zij zien of de myomen bijvoorbeeld de doorgang van de eileiders afsluiten. Het is een poliklinisch onderzoek, dat op de afdeling Radiologie plaatsvindt. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Soms wordt in een later stadium, nog een foto gemaakt om de verspreiding van de contrastvloeistof in de buikholte te beoordelen. Voor uitgebreide informatie, zie de folder 'Oriënterend fertiliteitsonderzoek'.

Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken in één van de ziekenhuizen die aangesloten zijn bij Myoomzorg? Klik dan op afspraak maken.