Myomen zijn goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder | MyoomzorgGynaecologen in de regio Zuidwest-Nederland bundelen hun kennis in een samenwerkingsverband | Myoomzorg

Patiënt

Myomen worden ook wel vleesbomen genoemd. Het zijn goedaardige zwellingen van spierweefsel van de baarmoeder. Myomen kunnen op verschillende plekken zitten, zoals aan de buitenzijde van de baarmoeder, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Hoe myomen ontstaan is niet bekend.

Meestal is een myoom rond van vorm. De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms kan het jaren duren voor een myoom zo groot is als een knikker, terwijl andere binnen een jaar de afmeting van een flinke sinaasappel of veel groter kunnen bereiken.  Ongeveer dertig procent van alle vrouwen boven de dertig heeft één of meer myomen. De meeste vrouwen merken hier niets van, maar soms kan een myoom klachten veroorzaken. In dat geval is nader onderzoek en behandeling noodzakelijk. Myomen groeien onder invloed van oestrogenen. De eierstokken maken dit vrouwelijke geslachtshormoon aan tijdens de vruchtbare levensfase. Tijdens een zwangerschap, wanneer het bloed hoge oestrogeenspiegels vertoont, kunnen myomen soms groeien. Na de overgang nemen ze in omvang af en kunnen de klachten als gevolg van de myoom verdwijnen.

Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de klachten, het onderzoek, de behandelmogelijkheden en andere feiten. Zie hiervoor het menu aan de linkerkant van deze pagina. Ook kunt u uitgebreide informatie lezen in de folder van de NVOG. 

Wilt u een afspraak maken in één van de ziekenhuizen die aangesloten zijn bij Myoomzorg? Klik dan op afspraak maken.